2021-08-05 15:20:41• hírek • Szatmár.ro

Kovácstalálkozót szervez hétvégén a Borókagyökér Egyesület

augusztus 07 - augusztus 08

Először szervez kovácstalálkozót a Borókagyökér Egyesület. A környékünkön páratlannak számító eseményre minden érdeklődőt nagy szeretettel hívnak és várnak.

Arról pedig, hogy mi vár azokra, akik szombaton és vasárnap kilátogatnak a Szejke-tanyára, Szejke Judit, az egyesület programfelelőse tájékoztatta szerkesztőségünket.

Elmondta, nem mindennapi tevékenységnek lehetnek szemtanúi azok, akik már szombat délelőtt eljönnek bámészkodni, ugyanis id. Vajda László kovácsmester és fia harangot fognak önteni a Borókagyökér Egyesület számára, mely miután elkészül, a múlt heti fafaragó táborban kifaragott haranglábra kerül majd a Lépésház mellett. A harangöntés folyamata kétnapos lesz, vasárnap pedig már meg is szólaltatják a 30 centis, éppen kihűlt harangot.

Továbbá a találkozó során kovácsversenyt is tartanak, ahol 9 romániai és magyarországi kovács méri össze majd tudását. A verseny folyamán kiállítanak egy otthonról hozott kovácsolt tárgyat, illetve helyben is készíteni fognak kovácsoltvas függönytartókat, valamint különböző fafaragó szerszámokat is, melyeket szakmai zsűri díjaz majd.

Szombat este Muhi Sándor helytörténész a szatmári vasművességről tart előadást.

De nem csak a kovácsversenyt és a harangöntés lesz érdemes megtekintetni, hanem a hétvégén bemutatásra kerülő zárkiállítást is. A találkozó alatt kiállítják az Olasztelken élő Bene család külső és belső zárószerkezeteit, aminek elkészítéséhez hagyományos technikát ötvözött korszerű technológiákat használtak. Az elkészült zárak számos neves helyen megtalálható ajtózárak hiteles reprodukciói. De jelen lesz még Gábor Tibor kovácsmester is, aki Sepsiillyefalváról érkezik, méghozzá nem is akármivel: egy hatalmas kovácsolt koronát mutat be az esemény során.

Az esemény során minden érdeklődő előtt nyitva áll a kapu.







Az esemény a Szatmár Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: